Hoe

/Hoe
Hoe 2016-09-08T10:57:20+00:00

Hoe

Leiderschap over je leven, leiderschap in je werk. Gedegen zelfkennis en inzicht in je (vaak onbewuste) drijfveren, heb je nodig om op een authentieke manier leiding te kunnen geven. Van leidinggevenden wordt gevraagd om integer, coachend en krachtig te zijn. De lat ligt hoog en veel mensen zijn geneigd de lat voor zichzelf nog wat hoger te leggen.

Een mens wordt mede gevormd door zijn verleden en de wijze waarop terug wordt gekeken naar het eigen verleden. Dit betekent dat de eigen biografie veel inzichten kan verschaffen over je actuele situatie. Oude patronen en overtuigingen spelen onbewust vaak een grote rol. Daarom is het werken met de biografie een belangrijk instrument. Terugkijkend wordt duidelijk wat je beweegt en wat voor jouw persoonlijke ontwikkeling aandachtsgebieden zijn: zowel je kwaliteiten als je valkuilen.

Daarop aansluitend kijk ik vanuit het systemische denken naar je persoonlijke situatie. Wat is de systemische achtergrond, van welke systemen maak je nu deel uit. Wat is de dynamiek in dat systeem en jouw positie?

Energetisch werk, ook wel lichaamswerk genoemd. Het gaat hierbij om de non-verbale communicatie en de wijze waarop je jezelf beschermt tegen fysieke en geestelijke pijn en je afsluiten voor jouw verlangens. Tegenwoordig richt ik mij in de coaching meer op de herkenning in het dagelijks leven dan dat ik veel concrete oefeningen doe.

Sinds eind jaren ’80 ben ik gefascineerd door de psychologische typen van Jung. Wat is je voorkeursstijl; het denken, het voelen, de waarneming of de intuïtie? Ben je vooral introvert of extravert? Hoe verhoudt zich jouw voorkeur tot die van je partner, of in het werk tot het team, de organisatie? In dat kader ben ik gecertificeerd voor de MBTI step1.

De rode draad van mijn werk is op praktische wijze helderheid bieden aan je situatie. Dat kan in het persoonlijk leven of in het werkleven. Vaak is er sprake van een ongewenste overgang die om verwerking of om aandacht vraagt. Met empathie en nuchterheid ga ik mee op jouw weg, open perspectieven en zet bakens. Door zelfinzicht wordt je levenspad of dat van de organisatie helderder en beter begaanbaar.

Werkwijze

Tijdens opleidingen en trainingen is er een afwisseling van theorie, oefeningen en onderlinge uitwisseling. Bij een aantal leergangen wordt van de deelnemers verwacht dat ze hun biografie schrijven voordat de 1e module plaatsvindt.

  • Door middel van gesprek en oefeningen ben ik gericht op:
  • luisteren zonder oordeel zodat je ook naar jezelf leert luisteren;
  • vragen stellen, samen onderzoeken wat er ten diepste speelt;
  • verhelderen van de situatie of probleemstelling;
  • feedback over jouw eigen gedrag, emoties etc.;
  • komen tot concrete stappen die uit jezelf voortkomen en haalbaar zijn.

Vanuit mededogen en levenservaring help ik om zowel het gewenste als het ongewenste helder en zonder moraal onder ogen te zien. Opdat je weer een nieuwe stap kunt zetten.

Respect en zelfrespect zijn sleutelwoorden in het contact.