Waar kom je vandaan? Waar ga je naartoe?

//Waar kom je vandaan? Waar ga je naartoe?

Waar kom je vandaan? Waar ga je naartoe?

Bijna iedereen stelt weleens die vragen in de zomer: ‘Waar kom je vandaan? Waar ga je naartoe?’ Het zijn vragen die je op verschillende niveaus kunt beantwoorden. Waar je vandaan komt, kan de plaats zijn waar je kort daarvoor nog was, of is het daar waar je huis staat? Als je antwoord geeft op waar je naar toe gaat, heb je het dan over de volgende plek, of over je eindbestemming?

Deze vragen vormen de basis binnen het systemisch denken.

‘Waar kom je vandaan?’ Waar liggen je wortels, waar komt je familie (ouders, voorouders) vandaan. Wat is belangrijk in de lijn van jouw familie.

‘Waar ga je naartoe?’ Wat is de weg die jij wilt gaan, welke toekomst zie je voor je. Waar word jij naar toe getrokken, qua plaats, werk of relationeel.

Weet je eigenlijk waar je vandaan komt, door welke (familie)geschiedenis ben je mede gevormd? Waar verlang je naar en hoe kan je met alle respect voor je achtergrond op pad gaan? Zie je op tegen de weg die je te gaan hebt?

Zoals elke voetstap voort komt uit de vorige stap, zo we nemen onszelf en onze geschiedenis een leven lang met ons mee. Die geschiedenis, onze verhalen, kunnen we echter ook gedurende ons leven redigeren of herzien. Zo kan een opstelling grote hulp zijn om verantwoording te nemen voor je eigen leven. Vanuit erkenning voor wat was, kun je je zo weer richten op hetgeen voor jou belangrijk is. Het hele jaar door geven Marion de Goeij en ik samen workshops (familie)opstellingen, zie de agenda!

By | 2015-08-28T17:45:42+00:00 28 augustus, 2015|Werk|0 Comments

Leave A Comment