Humor, een onmisbaar ingrediënt.

/, Werk/Humor, een onmisbaar ingrediënt.

Humor, een onmisbaar ingrediënt.

Onlangs zat ik tijdens een coaching met de cliënt te lachen; hij was weer in zijn bekende valkuil gestapt. Ik neem mijn werk heel serieus en doe het met respect en een combinatie van nuchterheid en compassie. Ik zet mijn beste weten in. Maar regelmatig komt mijn gevoel voor humor erbij!

Humor is ruimte maken voor een lach en een traan, voor zelfspot zonder cynisme. Samen lachen om zaken die aan het licht komen of de vooronderstellingen die niet waar blijken te zijn. Het helpt om zaken te relativeren, om de spanning te verminderen, terwijl humor gebaseerd is op het aanvoelen van de situatie en de ander. Met humor wordt de ander dus bemoedigd om op een andere manier naar de situatie te kijken. Wanneer er contact is, kan dit een grote hulp zijn om een nieuwe stap te zetten en vooral: om het niet zwaarder te maken dan het is.

Wijze leraren zoals de Dalai Lama zijn voor mij een voorbeeld: zij lachen vaak stralend om vragen of geven met een grote glimlach een humoristisch antwoord. Zo wordt de vraagsteller liefdevol op zijn eigen wijsheid aangesproken.

By | 2015-04-20T16:37:22+00:00 20 april, 2015|Gedachten, Werk|0 Comments

Leave A Comment