Jong zijn en geldzaken

/, Werk/Jong zijn en geldzaken

Jong zijn en geldzaken

Een grote groep jonge mensen vindt het moeilijk om zijn geld goed te beheren.  Er is altijd een prachtige aanbieding en waarom dat weerstaan? Je leeft toch NU? Wat wil je liever geloven, de aanbieding op afbetaling of het zinnetje ‘geld lenen kost geld’ dat in dit soort reclame verplicht is?

De techniek maakt kopen heel erg makkelijk, zonder contant geld kun je van alles aanschaffen. Geld wordt abstract, je pakt geen ‘echt geld’ uit je portemonnee.  Ergens is een bron waar je alsmaar uit lijkt te kunnen putten. Tot het te laat is en je rood staat of elders schulden hebt. Je hebt in een illusie geleefd.

Dagobert Duck had een zwembad vol munten, waar hij in dook. Hij kon zijn geld zien, vasthouden, koesteren. Dagobert wist ‘dit heb ik’. Maar het was zoveel dat hij daar ook een beetje raar van werd; het was teveel om te bevatten. Dagobert is een goed voorbeeld van hoeveel geld iemand persoonlijk kan overzien. Ooit vroeg een kind van een jaar of 6 aan mij hoeveel ik verdiende. Ik stelde een wedervraag: ‘wat denk je?’  ‘Vast wel €200,-‘ was het antwoord. Ik vroeg ‘en is dat veel geld?’  Hij vond het héél veel geld.  Meer dan hij kon overzien, zoals zoveel mensen het bedrag niet echt kunnen bevatten wat ze verdienen of waar ze het beheer over hebben. Het wordt vaak overschat of onderschat.

Geld vertegenwoordigt de energie van een prestatie, van jezelf of misschien van je ouders of de samenleving. Ruilhandel is veranderd in geld betalen voor product of dienst. Interessant is, dat zoals je met je eigen levensenergie omgaat, zo ga je meestal ook met je geld om. Als we ons in geldzaken verdiepen, komen dezelfde thema’s in je leven ook aan de orde.

Ik geef graag coaching of (op verzoek voor een groep) workshops op het gebied van geld. Dan bespreken we wat jouw patroon is, wat je direct kunt doen en we onderzoeken je verhouding tot geld en energie. Tenslotte gaat het niet om een eenmalige oplossing, maar om een duurzame verandering. Hoe ga je van jongs af aan met geld om, wat is jouw voorkeursstijl is en welke kwaliteiten en valkuilen in die voorkeursstijl verborgen zitten. Voor groepen is het geldspel een aantrekkelijke werkvorm, die je op een speelse manier een spiegel voorhoudt.

 

 

By | 2014-11-05T15:43:47+00:00 20 oktober, 2014|Gedachten, Werk|0 Comments

Leave A Comment