Wat is systemisch werk?

//Wat is systemisch werk?

Wat is systemisch werk?

Samen met Marion de Goeij-Obers heb ik weer twee trainingsdagen achter de rug, waarin we werkvormen en gedachtegoed overdragen vanuit systemisch denken.

Systemisch werken en systemisch kijken betekent dat je naar de mens kijkt, met de setting waarin hij of zij functioneert. Hoezeer we ook een op zichzelf staand individu (willen) zijn, we komen voort uit een familie en de familie maakt nog steeds deel van ons uit: de familie resoneert in ons.

We zijn allemaal als mens ingebed in ‘systemen’ die een eigen dynamiek hebben, die ‘wetten’ en ‘een geweten’ hebben, waarin we een specifieke plek hebben. Kijkend naar wat er tevoorschijn komt als we een organisatie of familie neerzetten met behulp van representanten of voorwerpen, sluiten we aan op het resonantieveld. Deze waarneming van energie is een krachtig instrument in het systemische werk.

Hulpverleners willen helpen, wensen vaak dat het goed wordt: ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. In dit soort werk ligt de aandacht bij het onderzoeken van de dynamieken in het systeem waar de cliënt een vraag over heeft. Wat moet er gezien worden, wat is er in dit grotere geheel eigenlijk gaande? Wat is de positie van de cliënt? Door middel van representanten  wordt helder waar de spanning zit en wat de cliënt kan doen om heel te worden. Het kan gaan om erkennen wat er is, gegevenheden accepteren, een nieuwe richting uit gaan, alsnog contact maken met bepaalde personen, afscheid nemen, je positie herzien.

In onze training systemisch werk in de praktijk geven we twee dagen gegeven  waarbij de deelnemers kunnen ervaren hoe je kunt werken met de principes.  Op verzoek van deelnemers aan deze trainingen hebben we een vervolg tweedaagse gemaakt waarin er volop verder geoefend wordt met kleine werkvormen. Deelnemers ervaren de beide trainingen als praktisch en indringend.

By | 2018-05-26T10:18:46+00:00 3 februari, 2014|Werk|0 Comments

Leave A Comment