Genieten

//Genieten

Genieten

Vreugde ervaren in het moment. Openstaan voor de schoonheid die via je zintuigen tot je komt. Een dierbaar contact, liefde voelen. Als je geniet neem je even de wereld, dat wat er is, niet als een vanzelfsprekendheid. Genieten maakt wat er is bijzonder: groot of klein, het voedt je met geluk, verwondering, waardering. Genieten maakt licht. Als ik geniet dan ontstaat er ook helderheid. Genietend, in mijn element, ben ik eigenlijk heel ongekunsteld aanwezig. Er is geen verplichting die drukt.

Onlangs leidde ik een groep rond het thema van de psychologische typen van Jung. Daarin kwam aan het licht dat heel veel mensen voortdurend bezig zijn met het trachten te beantwoorden aan het beeld van ‘wat goed is’. Geforceerd en met telkens weer teleurstelling omdat het je niet lukt zo te zijn als je denkt dat je moet zijn. Ik zie het lijden dat hierdoor teweeg gebracht wordt.
Inzicht in je vergissing en ervaren wat je in essentie het beste past, is schokkend en opwindend. Altijd ben ik ontroerd als deelnemers contact krijgen met die kwaliteit van zijn die bij hen hoort. ‘Mag ik zo zijn?’ ‘Zie je me en wat heb je dan aan mij?’ Je ziet iemand helder, licht en levendig worden. Er komt zicht op iets heerlijks, wonderlijks en je ziet hem of haar al genieten van het vooruitzicht zichzelf te mogen zijn.
Daar geniet ik van, elke keer weer.

By | 2014-10-15T11:46:43+00:00 19 januari, 2012|Gedachten|0 Comments

Leave A Comment